Tervetuloa! Welcome! Bienvenue! Benvenuto! Välkommen!

Toivon, että viihdytte!
Hope, that you enjoy!
maanantai 22. marraskuuta 2010

Vanhoja kirjamainoksia - Old book advertisements

Hei te kaikki täällä kävijät. Kiitos kommenteistanne edelliseen postaukseen. Olen väsynyt sairastelun vuoksi ja siksi blogin päivitysväli on venähtänyt melko pitkäksi. Edelleen yritän saada itseäni kuntoon, mutta valvotut yöt vaativat veronsa, joten koettakaa malttaa, päivitän tiuhemmin kunhan saan voimiani hiukan taikaisin.

Kun en ole oikein muuta jaksanut tehdä, niin olen lueskellut. Kaivoin hyllystäni antikvariaateista ja kirpputoreilta löytämiäni kirjoja viime vuosisadan alusta. Vanhimmat on painettu vuonna 1917. Suurin osa lukemistani on ollut erilaisia talonpoikastarinoita ja ihmiskohtaloita. Viimeisin sijoittui sisällissodan aikaan ja kertoi tarinaa suuren perheen lasten erilaisista kohtaloista.

Vanhat kirjat ja niiden kerronta ovat hyvin erilaisia nykykirjallisuuteen verrattuna. Kieli on paikoin vanhahtavaa ja murresanoja vilisee huomattavan paljon. Eräs kirjoista sijoitti tarinansa Aunuksen rannalle Karjalaan. Sen kerronnassa esiintyi mm. sana emintimä. Sukuni on molemmin puolin Karjalasta ja muistin kuulleni sanan lapsena, mutta sen tarkka merkitys oli hävinnyt mielestäni. Kirja avasi tuon merkityksen. Sana tarkoittaa äitipuolta.

Kirjat itsessään ovat ihastuttavia niin kansiltaan kuin teksteiltäänkin. Myös paperien kellastuneisuus ja huokoisuus ovat jotain, mitä ei uusissa kirjoissa tapaa. Esittelen kirjoja enemmän myöhemmissä postauksissa. Nyt haluan näyttää teille miten tuohon aikaan mainostettiin kirjauutuuksia. Nämä reklaamit löytyivät lukemieni kirjojen välistä. Minusta ne ovat hyvin viehättäviä.


Reklaamien takapuolella oli tilauslipuke, jonka postittamalla sai uutuudet kotiinsa. Postimyynnin ensiaskeleita Suomessa.

Myös tietokirjallisuutta mainostettiin lukijoille. Tässä kuusitoistasivuinen lehtinen, jossa on tarjolla kirjallisuutta laidasta laitaan. Myös natsismia ihannoivia kirjoja sisältyi tähän esitykseen.


 Kirjat oli esitelty maittain ja luettelossa oli hyvin mielenkiintoisia kirjoja. Osa klassikoita nykyään. Päätinkin, että tutkin luetteloita myöhemmin tarkemmin ja sivistän itseäni joillakin mainituista teoksista. Huomaatteko? Kyseessä on erittäin tehokas mainos. Se saa minut toimimaan vielä 90 vuotta myöhemmin :)

Tämän kanssa saattoi suorittaa ilmeisesti jonkinlaisen opillisen kokonaisuuden. Ilmeisesti oli kyseessä kuitenkin omatoimiopiskelu. Ainakaan missään ei mainita, että kyseisistä opiskeluista olisi hyvitetty jotain oppilaitoksiin pyrittäessä. Mutta tiedä häntä, maailma ja Suomi oli tuolloin niin erilainen kuin nykyään.

Maksun saattoi suorittaa liittämällä käteistä tilauksen mukaan, postiosoituksena, postiennakolla tai jopa osamaksulla.

Koska oheista lipuketta postittamalla tuskin saan kyseisiä kirjoja kotiini tulen turvautumaan kirjastolaitoksen tarjontaan.

Nautinnollista joulunalusaikaa - Enjouable days before Christmas

Seija

9 kommenttia:

 1. Ne ovat joskus oikein löytöjä nuo vanhat kirjat. W. Sommerset Maugham on tuttu kirjailija, joka oikein mieleinen. Kirjahyllystäni löytyy muutama hänen teoksensa mm Kirjava huntu (johon pitäisi olla 3. osakin, mutta kirjastostammekaan ei ole löytynyt) ja 2 osaa Veitsen terällä.

  VastaaPoista
 2. Vanhat kirjat ovat kauniita ja kieliasu tyylikäs -joskin meidän aikanamme paikoin huvittavakin.
  Isoisoäidilläni oli aivan ihana tapa jättää kirjojensa väliin pieniä muistilappusiaan, kuitteja, lehtileikkeitä jne. Arvaapa onko niitä ollut mukavaa ( ja sukua tutkiessani hyödyllistä ) lukea ! Meillä on kirjoja enemmän kuin pikkukylän sivukirjastossa ja ainakin viiden sukupolven ajalta, joten näitä vanhoja löytöjä on ollut mahdollista tehdä. Nautin suunnattomasti !

  Toivottavasti voit paremmin !

  VastaaPoista
 3. Vanhat kirjat ovat sitten kauniita ja mielenkiintoisia! Parempaa vointia!

  VastaaPoista
 4. Mahtavia löytöjä vanhat kirjat. Koetahan parannella itses kuntoon! Ihanaa adventin odotusta!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Ja ihana on muuten edellisessä jutussa esitelty kasvistokin.
  Paranemisia!

  VastaaPoista
 6. Minusta tuo Suorin tie kirjalliseen sivistykseen on hieno. Jospa tuon lukisi, ehkä sitä itsekin sivistyisi oikein kunnolla. Tai en minä mitään sivistyisi, kun en muistaisi kirjasta kuitenkaan seuraavana päivänä mitään. Olen vähän huonomuistinen.

  Sulla on aikamoisia aarteita siellä :)

  VastaaPoista
 7. Voi Seija koitahan toipua. Mun täytyy sanoa että sinä näet asioita aivan yksilöllisellä tavalla joka on todella mielenkiintoista. Kommenttisi viimeisimpää postaukseen taas oli aivan mahtava. Mä näen omat kuvani aina ihan erilailla sen jälkeen ko olet käyny kommentoimassa. Sä näet niin paljon enemmän kuin kukaan muu. Nyt olis vielä mielenkiintoista nähdä se asu jonka loisit tuosta kuvasta.
  Kiitos kun annat enemmän katsottavaa:)

  VastaaPoista
 8. Hieno postaus, samoin edellinenkin.Upeita kirjoja. Itse kerään vanhoja lastenkirjoja mm. kirppareilta.

  VastaaPoista
 9. Rita: Muistan lukeneeni joskus Sommerset Maugham´ia, mutten kyllä muista yhtään millaista teksti oli. Tarvinnee palata joskus asiaan.

  Ullakon Aarteet: Jaan ihastuksesi kirjojen välistä löytyneisiin viesteihin ja lappuihin. Hienoa, jos ne ovat vielä oman suvun muistoja, mutta vieraatkin kirjat saavat ulottuvuutta sisältönsä ja ulkoasunsa lisäksi entisten omistajien merkinnöistä ja muisti- ym. lipuista.

  Mari, Liisa ja Kultsin kämppä: Kiitos :)

  Kirjailijatar: Oon huomannut, että tieto jää ainakin meikäläisen päähän parhaiten kun olen oikeasti kiinnostunut aiheesta, enkä viis veisaa onko siitä hyötyä jossakin. Muuten lukeminenkin alkaa muistuttaa enemmän koulujen tentteihin pänttäämistä :)

  Henrietta: Kiitos ja ole hyvä! Ompas mukava, että mun ajatuskoukeroista on sulle iloa, vielä parempi jos hyödyt niistä jotenkin. Siitä tulee tosi hyvä mieli :)

  Villasukka: Kiitos, mä olen ihan kirjahullu ihminen. En niinkään määrällisesti, vaan laadullisesti, tunteellisesti jne. :)))

  VastaaPoista

Hei kaikki kävijät, ilahdun kommenteistanne.
Hello, your comments make me happy.

Welcome,

Seija