Tervetuloa! Welcome! Bienvenue! Benvenuto! Välkommen!

Toivon, että viihdytte!
Hope, that you enjoy!
maanantai 15. marraskuuta 2010

Vanha herbaario - An old herbarium

 Hei taas! Onpa aika vierähtänyt. Ajattelin nyt näyttää teille yhden aarteistani. Se on ikivanha herbaario. Löysin sen yli kymmenen vuotta sitten paikalliselta kirpputorilta. Se on todella käytössä kulunut. Kannen nimilappu on lähes entinen ja osa sidontanauhoista on korvattu rihmalangalla tai ne ovat muuten vain kuluneet kokonaan pois.


Kansien kulmien yksityiskohdat ovat todella ihastuttavia. Ennen tehtiin käyttöesineistäkin esteettisesti kauniita. Voisitteko kuvitella näin hienoja painatuksia nykylasten kouluvihkoihin?


Tämä on ajalta, jolloin oli tärkeää osata kaunista kaunokirjoitusta ja kuten jokainen oman herbaarionsa koonnut muistaa lajiteltiin kasvit heimoittain. Tässä herbaariossa on tallella heinäkasvien heimoja.

Tämä herbaario ei sisällä vain yhden ihmisen kasvinkeruuta, vaan näiden kansien sisään on talletettu kolmen henkilön historiaa.  Vanhin kasvi on lieko ja se on kerätty metsästä Tampereelta 9.7.1903. Kerääjä Annan arvelen päivämääristä ja nimistä päättelen olleen kenties kahden muun kerääjän äiti.

 Annan jälkeen on keruuta jatkanut 1020-luvulla Jorma. Kylänurmikka on kerätty Tampereella 11.4.1924 ja sormisara 1.6.1925. Sormisaran latinalainen nimi ei ole ollut ihan hanskassa.


 Peltokaura on kerätty niinikään Tampereella 10.8.1928. Päivämääristä voi päätellä, että kasviota sai kerätä usean vuoden aikana.


Seuraava kerääjä on ollut Maire, jonka oletan olleen Jorman sisar. Tässä esimerkkinä Mairen 1.8.1933 Lempäälästä löytämä sarjaimpi.


Kasviossa on kahdeksan eri heimon kasveja. Useat niistä ovat ihastuttavan kauniita kellastuneella paperilla. Olen miettinyt raaskisinko laittaa niitä vaihtokehykseen esille. En ole sitä kuitenkaan tehnyt, sillä kasvit ovat kuitenkin nuorimmillaankin yli 70-vuotiaita ja todella hauraita. Niiden väritkin haalistuisivat varmaan tosi nopeasti jos ne jätettäisiin valoon. Jatkankin niiden ihastelua aika ajoin vanhaa herbaariota selaillen.

Voikaa hyvin ja nauttikaa lähestyvän joulun valmistelusta,
Keep well and enjoy all those Christmas preparations,

Seija

7 kommenttia:

 1. Vau, uskomattoman ihana ja arvokas aarre! (huokaus)

  VastaaPoista
 2. Ihana löytö! Olen aina haaveillut tekeväni tuollaisen itsekin, mutta aina se on jäänyt. Ja tuo vanhan ajan tekstaus on myös kaunista!

  VastaaPoista
 3. Ihana herbaario. Minulla on tallella omani. Se on kylläkin punakantinen. kahdeksankymmentä kasvia sinne piti kerätä, huh huh sitäkin aikaa.

  Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
 4. Voi mikä aaarre!!! Ihanaa että esittelit sen myös meille :))

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis, aika ihmeellinen löytö. Minulla ei ole koskaan ollut herbaariota.

  VastaaPoista
 6. Ai hitsi mikä aarre. Meikäläisen aikana ei noita koulussa tehty tai ainakaan meidän koulussa. Muistaakseni yksi työkaveri sanoi männä kesänä että tyär tekee koulussa tuollaista eli olisko tulossa taas muotiin kouluissa. Olis kyllä tosi opettavainen.

  VastaaPoista
 7. Upea herbaario heti kannesta lähtien! Hieno löytö, kyllä tuota ihastellessa kuluu hetki jos toinenkin .

  Kiitos samoin, hyviä vointeja sinullekin!

  VastaaPoista

Hei kaikki kävijät, ilahdun kommenteistanne.
Hello, your comments make me happy.

Welcome,

Seija