Tervetuloa! Welcome! Bienvenue! Benvenuto! Välkommen!

Toivon, että viihdytte!
Hope, that you enjoy!
sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Itsetehtyjä kirjoja

Syksyistä iltaa teille ihanaiset! Olen potenut kaksi päivää kuumeista flunssaa ja viettänyt ne lähestulkoon tyystin sohvalla kutimen kanssa. Kutimesta syntyy harmaat palmikkovillasukat, sellaiset yli polven ulottuvalla varrella varustetut.

Otin sellaisia sairastelufiiliskuvia, mutta kamerasta loppui juuri sopivasti akku ja mieleni tekee kuitenkin kirjoittaa jotakin tänään, joten esittelen teille vanhoilla kuvilla näitä tekeleitäni.

Innostuin pari vuotta sitten paperimassasta ja tein siitä tonttuja, koruja ja astioita. Sitten päätin kokeilla millaista paperia saisin aikaiseksi. Muutamien hyttysverkolla ja vanhalla valokuvakehyksellä tehtyjen kokeilujen jälkeen pyysin miestäni rakentamaan viiroja. Niistä tulikin hyviä ja työ alkoi luistaa.

Hankin myös mustan rakennuspaljun ja ryöväsin keittiöstä vanhan sauvasekoittimen ja muovikauhoja. Lisäksi varasin jo aiemmin kuivaamiani kasvien osia. Sitten keräsin vaaleaa paperia ja erivärisiä papereita värjäysaineeksi. Lisäaineiksi erilaisia liima-aineita, jotta paperin pinta ei jäisi liian huokoiseksi.

Paperin silppuaminen käy käsiin, mutta tein reippaasti postimerkin kokoista silppua ja laitoin ne likoamaan yön yli. Sekaan myös värillistä paperia, jotta tulos olisi mieleinen. Aamusella iskin pehmenneeseen silppuun kiinni sauvasekoittimella, joka huusi kuumana jonkin aikaa.

Sekoitin massa suurehkoon määrään vettä, tyrkkäsin sekaan liima-aineet ja kasvien osia ja sitten liemi olikin valmis paperin teolle. Tässä vaiheessa levitin kuistin laattalattialle muovin ja sen päälle vanhasta lakanasta revittyjä palasia arkkien kuivattamista varten.

Viiralla nostin massaa mahdollisimman tasaisesti. Kesti jonkin aikaa ennenkuin löysin sopivan tekniikan. Massan kumoaminen viirasta pyyhkeelle ei onnistu kuin juuri oikean kosteana. Olin varannut viiran kuivaamista varten vaahtomuovia ja se toimikin tosi hyvin. Kippasin massan varovasti pyyhkeelle ja painelin toisen pyyhkeenpalan kiinni massaan. Myöhemmin kuivasin arkkeja kuivauskaapissa.


Kuivaamisen jälkeen arkit piti silittää. Sen jälkeen säilöin niitä painojen alla, jotta ne asettuisivat tasaiseksi. Sitten leikkasin, rei´itin, liimasin ja sidoin ja lopputuloksia näette tässä. Kasveina olen käyttänyt kanervaa, pionin ja ruusun lehtiä yms. Joitakin olen koristellut erivärisillä papereilla, pellava- ja hamppulangalla, höyhenillä jne. Joihinkin kirjoihin olen saajan toivomuksesta kirjoittanut tekstejä, esim. vieraskirja, hääkirja, muistoja jne.


Kirjoja olen tehnyt hyvin monen kokoisia ja muotoisia. Pienimmät kirjat ovat ihastuttavia muistioita ja suurimmat ovat toimineet erinomaisesti viraskirjoina mm. häissä. Onpa tekemiini kansiin sidottu muutama runokirjakin. Kirjojen lisäksi olen tehnyt paperista myös kortteja. Näytän niitä joskus toiste.

Tällaista tällä kertaa. Oikein iloista ja touhukasta viikkoa kaikille,

Seija

22 kommenttia:

 1. Kauniita kirjoja oletkin tehnyt. Olen aina ajatellut, että paperin tekeminen voisi olla hauskaa puuhaa. Ei sellaista liian tarkkaa, mitä en kestä ollenkaan, vaan vähän lunkimpaa.

  VastaaPoista
 2. Oi vau. Uskomatonta, että osaat tehdä tuollaisia(KIN) itse. Hienoja. Olisi hauska nähdä myös niitä muitakin kansia, mitä olet tehnyt - jos niistä siis on kuvia.

  VastaaPoista
 3. Käsintehty paperi on ihanaa. Kauniita kirjoja olet tehnyt. Minä käyttäisin korttipohjiksi myös.

  VastaaPoista
 4. Kertakaikkiaan ihania. Sinulla on todella taito hyppysissä.

  VastaaPoista
 5. Ei voi kun ihailla kättesi töitä. Kertakaikkiaan upeita papereita...

  VastaaPoista
 6. Vau...:)) olen sanaton.... upeita!!!
  Sinultahan syntyy käsistäsi vaikka mitä!!
  Pikaisia paranemisia sinulle toivottelen!!
  Jaana

  VastaaPoista
 7. Kauniita papereita! Mielenkiintosen tuntusta hommaa, liikaa vaan vaiheita mulle :D :D Mutta on kyllä varmasti vaivan väärti.
  Pikasta toipumista!

  VastaaPoista
 8. Kaunista paperia ja mikä työ. Olet ollut ahkearana mutta työsi todella palkittiin. Mahtava tulos, kauniita kirjoja!

  VastaaPoista
 9. Tosi monivaiheista hommaa tuntuu olevan mutta näyttää olevan vaivan arvoistakin. On kyllä tosi upeita kirjoja ja aivan ihana lahja-ideakin!! Olet kyllä taitava!
  Mukavaa viikkoa ja paranemisia sinulle!

  VastaaPoista
 10. Miten kauniita vihkoja! Niissä on ollut kova työ tehdä, olen kerran kokeillut ja kynnys uudelle kokeilulle nousi :)
  Harmaata palmikkosukkaa täälläkin valmistuu vaikka ajattelin että luopuisin hetkeksi kutimista.

  Raikasta alkanutta viikkoa :)

  VastaaPoista
 11. Wau!! Noissa on ollut kyllä ihan valtava työ, mutta tosi kauniita olet tehnyt. Minä kokeilin kerran paperintekoa kotona, mutta ei totisesti ollut minun heiniäni :) Mukavaa viikkoa!!

  VastaaPoista
 12. Kauniita kirjoja!
  Itsetehty paperi ja itsetehty kirja - se on arvokasta tavaraa!

  Itse olen ollut kerran paperinteko kurssilla ja kyllä se on työlästä hommaa. Ei iskenyt minuun, mutta arvostan heitä, jotka sitä jaksavat tehdä.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!!

  VastaaPoista
 13. Kauniita itstehtyjä kirjoja!

  VastaaPoista
 14. Hienoja kirjoja.Kauniita värejä.

  Tekeminen kuulosti aika työläältä,osaisikohan sitä tehdä.

  Toivottavasti olosi on jo korjaantunut.

  VastaaPoista
 15. Hei, tulin heti vastavisiitille blogiisi - kiva että jätit tassunjälkesi, että löysin tänne!
  Täällähän on kaikkea ihanaa <3

  Itsetehty paperi on kyllä kaunista! Itsekin koukutuin siihen opiskeluaikoina ja viirat ja tykötarpeetkin hankin, mutta minnehän lie aikojen saatossa nekin kadonneet?! Noin kauniita arkkeja en kyllä saanut aikaiseksi mitä sinulla on ;)

  Ihanaa syysviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 16. Siis WAU! Olet kyllä oikea multitalentti :) Siis ihan mieletöntä mitä osaat käsilläsi tehdä. Kaunista niin kaunista. Mukavaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
 17. Heip. Olen joskus vuosia sitten kokeillut paperin tekemistä, tykkäsin. Voisi esikoisenkin kanssa joskussa askarrella! Todella somia vihkoja/kirjoja <3

  En taaskaan saa tarpeeksi aikaa jotta voisin paneutua selaamaan oikein ajan kanssa blogiasi, mutta kyllä täällä piipahtelen siis.

  Touhukasta viikkoa ja loputkin flunssanrippeet toivottelen pois Sinusta!

  VastaaPoista
 18. Kirjailijatar: Kiitos. Paperia voi tehdä tosi monella eri otteella. Mulla oli noiden tekemisessä aika tarkat pasmat. Monivaihteista työtä se on ja vaatii kyllä suunnittelua, jos haluaa tasaista jälkeä ja suuria arkkeja. Ihan eks´temporee se ei onnistu, vaikka ois tarvikkeetkin valmiina.
  Rilla: Kiitos kehuista ja mielenkiinnosta. Näihin itsetehtyihin paperikansiin en ole kuvia laittanut. Kortteihin kyllä jotain. Näytän niitä joskus. Kuvat liittyy vahvasti mun leipätyöhön. Täytyy miettiä mihin vedän blogin rajan: harrastusta vai työtä vai molempia?:))) Voi olla, että laitan työjutut jossain vaiheessa eri blogiin tai teen omat sivut niille. Tosin mulla ton työn ja harrastuksen raja on hyvin häilyvä:)))
  Liisa, Heli, Krisse: Kaunis kiitos:)
  taburetti: Kiitos. Flunssan kanssa jo voiton puolella:)))
  Sanna-Mari, Piupau ja Irma: Kiitoksia kovasti. Monivaiheistahan tuo on ja vaatii paneutumista. Tosin eri vaiheiden välissä voi tehdä kaikkea muuta:))) Irma: Lahjoiksi olen kirjoja paljon antanutkin, onpa niitä jotkut ostaneetkin.
  Marie Elisabeth's rum: Kiva kun tykkäät. Mä sain sukat valmiiksi ja nyt on kyllä vähäksi aikaa jätettävä puikot rauhaan ja tehtävä muita juttuja:)))
  Hilda ja Ulla-Kristiina: Kiitos. Onhan se aika homma, mutta jos on idea, minkä haluaa toteuttaa, niin onhan se tehtävä:)))
  Mari: Kiitos:)
  JaanaElina: Kiitos kehuista ja toivotuksista. Voin jo paljon paremmin. Onnistuin omastakin mielestäni värien kanssa, sain tuollaisia murrettuja aikaiseksi. Kokeile ihmeessä, jos kiinnostusta riittää. Netistä löytyy perusohjeita. Googleta esim. "käsintehty paperi". Aina kannattaa kokeilla kaikkea:)))
  Marielisa: Kiitos:) Joku kerta kaivelet vanhat välineet esiin ja alat työstää uusia juttuja:)))
  Villasukka: Ihanat kehut:))) Kiitos!
  Marina: Heip sinullekin. Flunssanloput vielä vähän kiusaa, muttei enää paljoa:)))

  VastaaPoista
 19. Kylläpä Sinä olet valtavan taitava!!! Noilla ohjeilla voisi joskus kokeilla. Mukavaa viikonjatkoa.

  VastaaPoista
 20. Joskus olen myös kokeillut ohjatusti paperin tekemistä itse, vaan työlästähän tuo tosiaan on, itselläni eivät hermot piisanneet sen syvällisempään innostukseen aihetta kohtaan.

  Sinulla hermoja on ilmeisesti piisannutkin paljon enemmän. Hienoja kirjoja olet saanut aikaiseksi, todellakin upeita. Ovat lahjan saajat varmasti olleet mielissään uniikeista kirjoista.

  VastaaPoista
 21. Niin ,hienoja kirjoja ovat! Raaskiiko noihin kirjoitella mitään,ainakin pitää olla nätti käsiala.

  VastaaPoista
 22. Hyvä Mieli: Kiitos! Kokeile ihmeessä. Jos hommasta tykkää, niin se on aika mielenkiintoista:)))
  Eena: Mä en oo käynyt kursseja, ehkä se vaikuttaa kanssa. Ise kun kaivaa tiedot ja innostuu kokeilemaan, niin se on musta erilaista kuin tehdä valmiiksi annetun tiedon tai kaavan mukaan. Lähipiiri väittää mua tosi sinnikkääksi:))) Jotkut arvostaa kovasti ja toiset haluais mielummin kaupasta ostettua tusinatuotetta:)))
  Kristiina: Kiitos, kyllä ne on kirjoiteltavaksi tehty. Mun "vapaa" käsiala ei ole painokelpoista. Otan aina "askartelukäsialan" käyttöön, kun teen jotain muillekkin näytettävää:)))

  VastaaPoista

Hei kaikki kävijät, ilahdun kommenteistanne.
Hello, your comments make me happy.

Welcome,

Seija